Mikä on Taituki?

Taituki on meidän suomalainen merkkimme, johon kuuluu paljon erilaisia apuvälineitä. 

Taituki-niveltuki eroaa lastoista ja tukisiteistä, koska se

  • tukee jalkaa rajoittamatta normaalia liikerataa
  • kestää käytössä kuukaudesta toiseen
  • on helppo pukea ja riisua tarranauhojen avulla
  • pysyy hyvin paikallaan
  • on kestävä ja pestävä
  • sallii reippaankin liikunnan
  • ylläpitää lihasten ja nivelsiteiden luonnollista toimintaa

Taituki koiran ontuman hoidossa

Kun huomaat koiran ontuvan, selvitä ensin tarkasti mikä ontumisen aiheuttaa. Ontuminen on yleensä merkki kivusta joko ontuvassa jalassa tai joskus myös selässä (säteilykipu jalkaan). Ontuvan jalan erottaa muista jaloista helpoiten koiran seistessä: kipeä jalka on hieman edempänä, sivumpana tai ulkokierrossa verrattuna viereiseen jalkaan. Jos pyydät koiran istumaan ja sillä on polvivamma, huomaat että se istuu kipeä jalka sivulla eikä se koukista sitä kunnolla.  Tarkista koiran tassun pohja tikkujen, havunneulasten tms. löytämiseksi. Jos tassun pohja on ehjä, mutta ontuminen jatkuu 2-4 päivää, kannattaa mennä eläinlääkärille selvittämään vaivan syy. Jos koira on hyvin kipeä ja ontuva yhtäkkiä, on yleensä syytä mennä lääkäriin mahdollisimman pian. Käytännössä ontumiseen on aina syy, mutta sen löytäminen onnistuu parhaiten asiantuntijan toimesta. Joskus tarvitaan myös röntgenkuvat selventämään tilannetta.

Kun vaiva on paikallistettu ja hoitomuodot selvillä, on oikea aika miettiä auttaisiko niveltuki. Jos koirallasi on nivelsidevamma tai jännevamma ranteessa, kintereessä tai polvessa, Taituki soveltuu kuntoutuksen avuksi. Ota yhteyttä mikäli sinulla on kysymyksiä sopivan tuen valinnasta tai siitä soveltuuko Taituki koirasi vamman hoitoon.

Vakuutusyhtiöt korvaavat Taituki-ortoosin yleensä silloin, kun sitä käytetään leikkauksen tai nivelsidevamman jälkeiseen hoitoon.

 

Miten tunnistat painuneen ranteen?

Tarkkaile välillä koiran etujalkoja, jotta opit huomaamaan minkälainen kulma sen ranteessa on. Jos ranne on jo pennusta pitäen painunut alas, se saattaa iän myötä aiheuttaa ongelmia ja pettää enemmän alas. 

Tämän sivun yläkuvassa on koira, jolla varsinkin vasen etujalka (vej) on painunut ranteesta todella alas. Kannuskynsi on lähellä maata ja ranne on taipunut melkein 80 asteen kulmaan. Tämä on nuori koira, jonka jalat ovat rannetukien avulla kehittyneet parempaan asentoon. Jos tämäntyyppinen muutos tulee vanhemmalle koiralle, jalat eivät rannetukien avulla yleensä enää ryhdisty, mutta tukien avulla koira pystyy liikkumaan hyvin ja vaiva ei pääse pahentumaan. 

Taituki tarjoaa ratkaisun useimpien nivelongelmien kuntoutukseen tai ennaltaehkäisyyn.

Kuntoutumisen kannalta on tärkeää säilyttää koiran liikuntakyky, jotta lihakset ja nivelsiteet eivät pääse surkastumaan. Taituki sallii koiran luontaisen liikkumisen, joten se mahdollistaa lihaksiston aktiivisen toiminnan ja turvaa samalla nivelen parantumista. Kun tuki on puettu koiran jalkaan, se lähtee varovaisesti astumaan jalalla ja tunnustelee usein muutaman askeleen verran kuinka käveleminen onnistuu. Jos sillä on aiemmin pidetty tossuja tai sidoksia jaloissa, se ei välttämättä noteeraa uutta niveltukeaan mitenkään, vaan liikkuu tyytyväisesti.

Taituki on raudallinen tuki ranne- ja kinnernivelten hoitamisessa. Teimme vuosia sitten tukia myös ilman rautoja, mutta ne eivät hankalissa tilanteissa toimineet riittävän hyvin. Varsinkin jos koiran etujalat ovat painuneet ranteista, jalkoja on vaikea saada nousemaan hyvään asentoon ilman kunnollista tukea.  Joskus ranteiden ontumista tulee, vaikka jalka ei olisi painunut. Silloin ranteessa saattaa olla nivelrikkoa tai muuta vammaa, joka haittaa jalan toimintaa. Ulkoisen tuen avulla koira pystyy taas liikkumaan ja tavoitteena onkin, että se pystyisi vähitellen liikkumaan taas pidempiä lenkkejä ontumatta ja kipeytymättä.

Polven nivelsidevammoissa polvituen muoto sallii sen muokkaantua hyvin polven malliseksi ja koira saa tukea jalalleen riittävästi ilman rautojakin. Näitä polvitukia teimme alkuvaiheessa myös raudallisina, mutta käytäntö on osoittanut, että uusi mallimme ilman rautoja toimii hyvin. Paremmin kuin aiemmat raudalliset versiot. Myös koirat hyväksyvät polvituen yleensä helposti ja kävelevät mielellään kun jalassa on tuki. Polven ympäriltä tuki lämmittää jalkaa, antaa sensorista aistimusta jolloin koira tuntee jalan asennon hyvin ja sen on helppo ohjata jalan lihaksia toimimaan. Ihmisillä tehtyjen tutkimusten mukaan niveltuki vähentää myös uusien vammojen syntymistä.

 

Taituki akillesjännetuki