Mikä on Taituki?

Taituki Knee Support

Taituki on meidän suomalainen merkkimme, johon kuuluu erilaisia apuvälineitä: raudallisia ortooseja, polvitukia,  tuki-ja takavaljaita. 

Taituki-niveltuki ranteisiin ja kintereisiin eroaa lastoista ja tukisiteistä, koska se

  • tukee jalkaa rajoittamatta normaalia liikerataa
  • kestää käytössä kuukaudesta toiseen
  • on helppo pukea ja riisua tarranauhojen avulla
  • pysyy hyvin paikallaan
  • on kestävä ja pestävä
  • sallii reippaankin liikunnan
  • ylläpitää lihasten ja nivelsiteiden luonnollista toimintaa

Taituen tukivaljaat ja takavaljaat ovat avuksi silloin, kun koiraa pitää nostaa tai auttaa turvallisesti esim. portaissa tai autoonnousussa. Moni koira jännittää nostamista eikä anna mielellään auttaa, varsinkin kun se on kipeä. Valjaiden avulla nostat koiran turvallisesti ja omaa selkää säästäen. 

Polvituki helpottaa polvivammojen kuntoutumista, koska koira käyttää jalkaa paremmin ja astuu tukevammin. Samoin kuin ihmisellä, polvituen kanssa on helpompi liikkua ja kipu ei häiritse. Kun jalka vahvistuu ja lihakset palautuvat, tuen voi ottaa pois käytöstä. Tähän kuluu yleensä 2-4 kk vammasta tai leikkauksesta. Polvitukea käytetään lähinnä lenkeillä ja alkuvaiheessa myös sisällä. Yöksi se otetaan pois. 

 

Taituki koiran ontuman hoidossa

Kun huomaat koiran ontuvan, selvitä ensin tarkasti mikä ontumisen aiheuttaa. Ontuminen on yleensä merkki kivusta joko ontuvassa jalassa tai joskus myös selässä (säteilykipu jalkaan). Ontuvan jalan erottaa muista jaloista helpoiten koiran seistessä: kipeä jalka on hieman edempänä, sivumpana tai kiertynyt ulospäin verrattuna viereiseen jalkaan.

Takajalan kipu: Jos pyydät koiran istumaan ja sillä on polvivamma, huomaat että se istuu kipeä jalka sivulla eikä se koukista sitä kunnolla. Kun koira seisoo, voit huomata että kipeä takajalka on vain varpailla maassa. Jos nostat jalkaa varovasti ylös, kipeän jalan nostaminen tuntuu kevyeltä verrattuna terveeseen jalkaan, jolle koira varaa enemmän painoa. 

Etujalan vamma: koira ontuu kävellessä niiaamalla hieman eteen ja pää nousee kipeän jalan astuessa. Katso koiran seisoma-asennossa tarkasti sen etujalkoja. Näyttävätkö varpaat samanlaisilta molemmissa tassuissa, onko rannenivel yhtä paksun näköinen, onko jalan asento samanlainen molemmissa jaloissa. Tarkista koiran tassun pohja tikkujen, havunneulasten tms. löytämiseksi. Jos tassunpohja on ehjä, mutta ontuminen jatkuu, täytyy vaivaa seurata tarkasti. Mikäli ontuminen jatkuu 2-4 päivää, kannattaa mennä eläinlääkärille selvittämään vaivan syy. Jos koira on hyvin kipeä ja ontuva yhtäkkiä, on yleensä syytä mennä lääkäriin mahdollisimman pian. Käytännössä ontumiseen on aina syy, ja sen löytäminen onnistuu parhaiten asiantuntijan toimesta. Joskus tarvitaan myös röntgenkuvat selventämään tilannetta. Jalkaa ei kannata itse alkaa vääntelemään, koska vaivan syy ei näillä konsteilla yleensä selviä, ontumatutkimus kannattaa tehdä eläinlääkärisä. Itse voit siis tutkia tassun pohjan, kevyesti taivutella varpaat, kokeilla kädellä sivelemällä löydätkö jalasta selvästi lämpimän tai turvonneen kohdan. 

Kun vaiva on paikallistettu ja hoitomuodot selvillä, voidaan miettiä auttaisiko niveltuki. Jos koirallasi on nivelsidevamma tai jännevamma ranteessa (etujalassa), kintereessä tai polvessa (takajalassa) Taituki soveltuu kuntoutuksen avuksi. Ota yhteyttä mikäli sinulla on kysymyksiä sopivan tuen valinnasta tai siitä soveltuuko Taituki koirasi vamman hoitoon.

Vakuutusyhtiöt korvaavat Taituki-ortoosin yleensä silloin, kun sitä käytetään leikkauksen tai nivelsidevamman jälkeiseen hoitoon.

Miten tunnistat painuneen ranteen?

Tarkkaile välillä koiran etujalkoja, jotta opit huomaamaan minkälainen kulma sen ranteissa on. Jos ranne on jo pennusta pitäen painunut alas, se saattaa iän myötä aiheuttaa ongelmia ja pettää lisää. 

Tämän sivun yläkuvassa on bordeauxindoggi, jolla varsinkin vasen etujalka (vej) on painunut ranteesta todella alas. Kannuskynsi on lähellä maata ja se kävelee melkein ranne maassa. Tämä oli nuori koira, jonka jalat saatiin rannetukien avulla kehittymään parempaan asentoon. Jos tämän tyyppinen muutos tulee vanhemmalle koiralle, jalat eivät rannetukien avulla yleensä enää ryhdisty pysyvästi, mutta tukien avulla koira pystyy liikkumaan hyvin ja vaiva ei pääse pahentumaan. Pelkkä kankainen tuki ei auta painuneiden ranteiden korjaamiseen, siksi olemme kehitelleet raudalliset tuet. Yritimme aikoinaan korjata jalkoja kankaisten tukien avulla, mutta hyöty on jäi liian pieneksi. Koiran etujaloille tulee paljon painoa sen kävellessä ja kankaiset tuet antavat nopeasti periksi. Hiertämisen kannalta olisi parempi, että rautoja ei tarvitsisi laittaa, mutta koska ne joudutaan laittamaan, täytyy varmistaa, että tuki on pehmustettu hyvin. 

Taituki tarjoaa ratkaisun useimpien nivelongelmien kuntoutukseen tai ennaltaehkäisyyn.

Kuntoutumisen kannalta on tärkeää säilyttää koiran liikuntakyky, jotta lihakset ja nivelsiteet eivät pääse surkastumaan. Taituki sallii koiran luontaisen liikkumisen, joten se mahdollistaa lihaksiston aktiivisen toiminnan ja turvaa samalla nivelen parantumista. Kun tuki on puettu koiran jalkaan, se lähtee varovaisesti astumaan jalalla ja tunnustelee usein muutaman askeleen verran kuinka käveleminen onnistuu. Jos sillä on aiemmin pidetty tossuja tai sidoksia jaloissa, se ei välttämättä noteeraa uutta niveltukeaan mitenkään, vaan liikkuu tyytyväisesti.

Taituki on raudallinen tuki ranne- ja kinnernivelten hoitamisessa. Teimme vuosia sitten tukia myös ilman rautoja, mutta ne eivät hankalissa tilanteissa toimineet riittävän hyvin. Varsinkin jos koiran etujalat ovat painuneet ranteista, jalkoja on vaikea saada nousemaan hyvään asentoon ilman kunnollista tukea.  Joskus ranteiden ontumista tulee, vaikka jalka ei olisi painunut. Silloin ranteessa saattaa olla nivelrikkoa tai muuta vammaa, joka haittaa jalan toimintaa. Ulkoisen tuen avulla koira pystyy taas liikkumaan ja tavoitteena onkin, että se pystyisi vähitellen liikkumaan taas pidempiä lenkkejä ontumatta ja kipeytymättä.

Polven nivelsidevammoissa polvituen muoto sallii sen muokkaantua hyvin polven malliseksi ja koira saa tukea jalalleen riittävästi ilman rautojakin. Näitä polvitukia teimme alkuvaiheessa myös raudallisina, mutta käytäntö on osoittanut, että uusi mallimme ilman rautoja toimii hyvin. Paremmin kuin aiemmat raudalliset versiot. Myös koirat hyväksyvät polvituen yleensä helposti ja kävelevät mielellään kun jalassa on tuki. Polven ympäriltä tuki lämmittää jalkaa, antaa sensorista aistimusta, jolloin koira tuntee jalan asennon hyvin ja sen on helppo ohjata jalan lihaksia toimimaan. Ihmisillä tehtyjen tutkimusten mukaan niveltuki vähentää myös uusien vammojen syntymistä.

Kuva 1: rannetuki vasen etujalka                  

Kuva 2: akillesjännetuki vasen takajalka (käytetään kintereen nivelsidevammoissa ja akillesjänteen vammoissa)

Kuva 3: vasemman etujalan rannetuki takaa, varmista tukea laittaessa, että se ei mene anturoiden alle. Kun vertaan viereiseen jalkaan, huomaan ylimmän pienen anturan joka jää tuen alle, mutta varsinainen tassun iso kanta-antura jää tuen ulkopuolelle. 

Kuva 4: kun rannetuki on puettu oikein, se näyttää sivusta tältä. 

Taituki akillesjännetuki