Nivelsidevammat tulevat usein äkillisesti esim. lenkillä, kun koira astuu metsässä kuoppaan tai jarruttaa täydestä vauhdista liukkaalla nurmella.  Talvisin jäinen tien pinta voi aiheuttaa yllättäviä liukastumisia ja niistä johtuvia venähdyksiä ja revähdyksiä. Koira saattaa vinkaista ja kannattelee etujalkaa ilmassa. Jos nivelsiteet eivät ole kokonaan poikki ja vaadi lastoitusta tai leikkausta, voi Taituen ottaa heti käyttöön. Koiralla pidetään rannetukea 4-8 viikon ajan. Jos vamma on lievä, tuen voi laittaa koiralle lähinnä liikutuksen ajaksi. Mikäli ranteessa on turvotusta, lämpöä ja aristusta, tukea kannattaa pitää koko päivän ajan.

Moni vaikea rannevamma täytyy hoitaa lastoituksella, nivelsidekorjauksella tai nivelen jäykistysleikkauksella. Taituki voidaan ottaa käyttöön paranemisen avuksi kaikissa näissä tilanteissa. joko heti leikkauksen jälkeen tai esim. kolmen viikon päästä kun lasta on muutaman kerran vaihdettu. Nivelrikko on itsenäinen nivelen sairaus, jossa nivelen rustopinta vaurioituu ja kuluu. Perintötekijät ja ylipaino voivat olla pahentamassa nivelrikkoa, joten koiran paino on tärkeä pitää normaalina. Nivelrikko on usein myös seuraus nivelen alueen nivelsidevammasta. Kun luita toisissaan tiukasti kiinnipitävä nivelside repeää, luiden väliin tulee liikettä ja väljyyttä, joka kuluttaa rustoa ja tekee koiralle nivelrikkoa joka näkyy ns. luupiikkeinä. Nivelside ei näy röntgenkuvassa, mutta nivelen röntgenkuvasta yleensä nähdään, kun nivelrako on suurentunut. Tämä johtuu siitä, että nivelside on revennyt ja luut ovat hieman normaalia enemmän irti toisistaan.

Koiran nivelten rakenteellinen löysyys, nivelrikko tai toipuminen leikkauksesta ovat tilanteita, joissa Taituki-ortoosi helpottaa ja auttaa.

Lievissä nivelsiteiden tai jänteiden venähdyksissä tukea käytetään yleensä 4-8 viikkoa. Tuen käytön voi lopettaa, kun nivelessä ei ole enää aristusta, turvotusta, lämpöä eikä koiralle enää havaita ontumista. Jos nivelsiteet ovat päässeet venymään pysyvästi, tukea kannattaa käyttää aina pidemmillä lenkeillä ja esim. liukkaiden kelien aikaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *