Usein kysytyt kysymykset

Jos oireet ovat lieviä, riittää että koiralla on tuki esim. harrastuksissa tai pitkillä lenkeillä. Kun koiran ranteet ovat painuneet tai nivelrikkoiset ja koira on ontuva, on tukia hyvä käyttää kaikilla lenkeillä. Polvitukea käytetään yleensä ulkoillessa, se voi olla tarvittaessa koko päivänkin päällä. Yöksi tuki kannattaa ottaa pois.

Otamme koiran mielellämme tukisovitukseen Koirakuntosalille Nekalaan (Kuokkamaantie 18, Tampere). Samalla annamme opastuksen käyttöön ja tuen pukemiseen. Sovituskäynti ei maksa mitään, mutta jotta samaan aikaan ei paikalla ei ole muita asiakkaita, soita ja varaa aika tukisovitukseen. Jos olet vain ohiajelulla, voit toki poiketa kysymässä tilannetta.

Tuki kannattaa ottaa uinnin ajaksi pois. Koira ei sitä yleensä tarvitse uidessa samalla tavoin kuin kävellessä, ja näin vältytään myös siltä, että tuki jostain syystä irtoaa ja katoaa.

Jos eläinlääkäri on suositellut tukea pidettäväksi myös uidessa, silloin tietenkin sitä käytetään.

Sovitetun tuen voi palauttaa tai vaihtaa, mikäli se ei ole koiralle sopiva. Jos tuki rikkoontuu kolmen kuukauden sisällä käyttöönotosta, huollamme sen veloituksetta tai tarvittaessa korvaamme sen uudella tuella.

Käytössä olleita tukia emme lunasta takaisin.

Huollamme tukia edulliseen hintaan, joten kannattaa ottaa yhteyttä, jos tuki on ollut pitkään käytössä ja tarvitsee huoltoa.

Tuki kestää normaalia päivittäistä käyttöä hyvin. Se on tehty armeijakankaasta ja vahvasta karhunlangasta. Kannattaa huomioida, että jos rannetuen kangasosat ottavat jatkuvasti kiinni maahan, tuki kuluu melko nopeasti. Sopivan kokoisen tuen alareunan ei pitäisi osua koiran kävellessä ollenkaan maahan (poikkeuksena erittäin painuneet ranteet).

Tuki ei myöskään kestä koiran pureskelua. Jos koirallasi on taipumusta pureskella esineitä, ei tukea kannata pitää koiralla ilman valvontaa, esim. sen ollessa yksin kotona tai autossa.

Tarranauhat kestävät yleensä hyvin, ne ovat Velcroa. Puhdista silti välillä ne karvoista ja havunneuloista.

Jos jalka on painunut ranteesta tai kintereestä alas, koiran koko paino tulee silloin Taituen varaan. Alkuvaiheessa kannattaa seurata tarkasti, tuleeko johonkin kohtaan hiertymää ja lähtevätkö karvat kulumaan. Myös niillä koirilla, joilla on nivelen kohdalla hyvin ulkonevat luut (esim. nivelrikon vuoksi), kannattaa olla tarkkana.

Tuessa on kiinni neopreenipehmuste, ja tarvittaessa lisäpehmustusta niitä saa meiltä lisää. Joskus lampaanvillasta tehty rengas auttaa ehkäisemään hiertymiä. Ota yhteyttä, jos tarvitset neuvoja tai lisää pehmusteita. Polvituki ei juuri koskaan tee hiertymiä, koska siinä ei tarvitse käyttää metalliosia.

Yleensä vyötäröhihna ja polvituki pysyvät hyvin paikallaan. Jos koiralla on kovin luisu lantio ja liukas lyhyt karva, vyötäröhihna joskus luistaa alaspäin. Tukeen pystyy lisäämään nauhan, joka kiinnittää hihnat polven yläpuolelta toisiinsa ja vähentää luisumista. Vyötäröhihnan voi laittaa selän päältä myös valjaisiin kiinni.

Taituki ortooseja käyttäessä esim. koiran nivelrikon hoidossa lihakset pysyvät yleensä vahvempana kuin ilman tukea. Tämä johtuu siitä, että kun koira saadaan astumaan jalalla paremmin ja sitä pystyy lenkittämään helpommin, myös lihaskunto paranee. Koira joka käyttää jalkaa ontuen ja hyvin varovaisesti tai ei astu jalalla ollenkaan, menettää lihaksia käytön vähentyessä enemmän kuin tuki jalassa liikkuva koira.

Ei tarvitse. Käytä tukea siinä jalassa jossa on ongelma. Jos toinen etujalka alkaa ajan kanssa myös painua, tarvitset koirallesi vasta siinä vaiheessa toisen tuen.

Ranne- ja kinnertuet käyvät oikealle ja vasemmalle puolelle yhtä hyvin. Polvituki voi joskus toimia myös toisessa polvessa, mutta niissä on hieman eroja oikean ja vasemman jalan välillä.

Näemme paljon koiria, jotka käyttävät Taitukia, joten muutoksia otetaan käyttöön nopeastikin, jos huomaamme niistä olevan koirille hyötyä. Kuvien päivitys esitteisiin ja www-sivuille tehdään joskus hieman viiveellä.