You are currently viewing Kinnernivel

Kinnernivel

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Tips
  • Artikkelin kommentit:1 kommentti

 Kinner on takajalan nivel, joka vastaa ihmisen nilkkaa. Koska koira on varvasastuja, sen varpaat ovat maassa ja kantapää eli kantaluu ilmassa. Ylimmässä valokuvassa kinner on 102,9 astetta koukussa, eli normaalilla liikealueella. 

Kintereeseen voi tulla nivelrikkomuutoksia, jännevammoja (esim.akillesjännevamma), nivelsidevammoja (yleensä sivusidevamma eli lateraali collateraali tai mediaali collateraalivamma) tai se voi antaa periksi eteenpäin eli mennä liian suoraksi ja yliojentua eteen. Tällöin kuvassa mainittu ojennusaste 165 astetta ei enää päde, vaan kinner ojentuu 180 asteeseen ja koiran laittaessa jalalle painoa ja nojatessa eteenpäin jopa 190-200 asteeseen. 

Nivelsidevammat tulevat usein äkillisesti esim. lenkillä, kun koira astuu syvään kuoppaan tai jarruttaa täydestä vauhdista.  Koira saattaa vinkaista ja kannattelee takajalkaa ilmassa. Jos nivelsiteet eivät ole kokonaan poikki ja vaadi lastoitusta tai leikkausta, voi Taituen ottaa heti käyttöön. Koiralla pidetään kinnertukea 4-8 viikon ajan. Jos vamma on lievä ja ontumista ei ole alun jälkeen, tuen voi laittaa koiralle lenkkien ajaksi. Jos kintereessä on turvotusta, lämpöä ja aristusta, tukea kannattaa pitää koko päivän ajan. Tuen käytön voi lopettaa, kun nivelessä ei ole enää aristusta, turvotusta tai lämpöä eikä koiralle enää havaita ontumista. Jos nivelsiteet ovat päässeet venymään pysyvästi, tukea kannattaa käyttää aina pidemmillä lenkeillä ja esim. liukkaiden kelien aikaan.

 Joskus vaikea nivelsidevamma täytyy hoitaa nivelen jäykistysleikkauksella, lastoituksella tai nivelsidekorjauksella, mutta Taituki voidaan ottaa käyttöön paranemisen avuksi kaikissa näissä tilanteissa lastoituksen jälkeen. Jos kintereen jäykistysleikkausta ei voida tai haluta heti tehdä, Taituki riittää yleensä tukemaan nivelen hyvin ja koira pystyy jatkamaan elämää ja liikkumista. 

Nivelrikko on itsenäinen nivelen sairaus, jossa rustopinta vaurioituu ja kuluu. Perintötekijät ja ylipaino voivat olla pahentamassa nivelrikkoa, joten koiran paino on tärkeä pitää normaalina. Nivelrikko on usein myös seuraus nivelen alueen nivelsidevammasta. Kun luita toisissaan tiukasti kiinnipitävä nivelside repeää, luiden väliin tulee liikettä ja väljyyttä, joka kuluttaa rustoa ja tekee koiralle nivelrikkoa joka näkyy ns. luupiikkeinä. Nivelside ei näy röntgenkuvassa, mutta nivelen röntgenkuvasta yleensä nähdään, kun nivelrako on suurentunut. Tämä johtuu siitä, että nivelside on revennyt ja luut ovat hieman normaalia enemmän irti toisistaan. Esim. kintereen alueella on seitsemän luuta (kantaluu eli calcaneus, telaluu eli talus, 4 pienempää kinnerluuta ja keskimmäinen kinnerluu eli central tarsal bone). Kaikki nämä luut ovat muodostamassa kinnerniveltä (sääriluun ja välijalan luiden kanssa) ja kaikkien välissä on nivelsiteitä. 


 

 

 

 

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

  1. Minna

    Onko näitä etujalkaan? Olis mäykkysekoitus , eli tosi lyhyeen jalkaan

Vastaa