LUONNOLLINEN RATKAISU KOIRAN NIVELONGELMIIN
Milloin niveltukea tarvitaan?

Milloin niveltukea tarvitaan?

Onko koirallasi ontumista, nivelrikkoa tai jokin rakenteellinen syy, jonka vuoksi sen ranteet, polvet tai kintereet tarvitsevat tukea? 

Nivelsidevammat tulevat usein äkillisesti esim. lenkillä, kun koira astuu syvään kuoppaan tai jarruttaa täydestä vauhdista.  Alkuun lievä vamma pahentuu vähitellen ja muutamassa kuukaudessa voi aiheuttaa nivelrikkoa. Moni vaikea rannevamma täytyy hoitaa nivelen jäykistysleikkauksella, lastoituksella tai nivelsidekorjauksella, mutta Taituki voidaan ottaa käyttöön paranemisen avuksi kaikissa näissä tilanteissa. Joskus kun ranteen tai kintereen jäykistysleikkausta ei voida tehdä, Taituki riittää yleensä tukemaan nivelen hyvin ja koira pystyy jatkamaan elämää ja liikkumista. 

Nivelrikko on itsenäinen nivelen sairaus, jossa rustopinta vaurioituu ja kuluu. Perintötekijät ja ylipaino voivat olla pahentamassa nivelrikkoa, joten koiran paino on tärkeä pitää normaalina. Nivelrikko on usein myös seuraus nivelen alueen nivelsidevammasta. Kun luita toisissaan tiukasti kiinnipitävä nivelside repeää, luiden väliin tulee liikettä ja väljyyttä, joka kuluttaa rustoa ja tekee koiralle nivelrikkoa. Nivelside ei näy röntgenkuvassa, mutta nivelen röntgenkuvasta yleensä nähdään, kun nivelrako on suurentunut. Tämä johtuu siitä, että nivelside on revennyt ja luut ovat hieman normaalia enemmän irti toisistaan. Esim. kintereen alueella on seitsemän luuta (kantaluu eli calcaneus, telaluu eli talus, 4 pienempää kinnerluuta ja keskimmäinen kinnerluu eli central tarsal bone). Kaikki nämä luut ovat muodostamassa kinnerniveltä (sääriluun ja välijalan luiden kanssa) ja kaikkien välissä on nivelsiteitä. 

Koiran nivelten rakenteellinen löysyys, nivelrikko tai toipuminen leikkauksesta ovat tilanteita, joissa Taituki-ortoosi helpottaa ja auttaa. Talvisin jäinen tien pinta tai kesäisin sateen jälkeinen liukas nurmikenttä voivat aiheuttaa yllättäviä liukastumisia ja niistä johtuvia venähdyksiä ja revähdyksiä niin pienemmille, mutta etenkin kookkaille roduille.

Nyt myös aktiivikoiraharrastajat urheilukoirineen voivat saada apua koiran urheiluvammojen hoitoon niin, että liikuntaa tai treenausta voi osittain jatkaa.

Lievissä nivelsiteiden tai jänteiden venähdyksissä tukea käytetään yleensä 4-8 viikkoa. Tuen käytön voi lopettaa, kun nivelessä ei ole enää aristusta, turvotusta, lämpöä eikä koiralle enää havaita ontumista. Jos nivelsiteet ovat päässeet venymään kroonisesti, tukea kannattaa käyttää aina pidemmillä lenkeillä ja esim. liukkaiden kelien aikaan.

Vastaa

Sulje
×

Cart